Staden Gravhamn

Gravhamn är en fiktionell stad i World of Darkness versionen av Sverige, där städerna är mer tätbefolkade, smutsiga, och allt möjligt sattyg springer omkring i skydd av mörkret. Gravhamn är Sveriges näst största stad med strax över en miljon invånare, och kan skryta med Nordens största population av vampyrer.

Gravhamn är en stad med väldigt lång historia som helig mark. Det är allmänt känt att här var en viktig gravplats allra minst sedan vikingatiden, förmodligen ännu äldre, och att även fram till långt in på 1700-talet ansågs det fint att begravas i Gravhamn. Bland annat Drottning Margareta ligger begravd under Gravhmans Katedral.

Det man får lära sig i skolan är att staden var en av de första i Sverige att konvertera till kristendomen (en bedrift som Lancea Sanctum påstår sig ha åstadkommit) och att det var här som häxbränningarna var som allra värst, och här brändes faktiskt häxorna på bål till skillnad från resten av landet.

Det är också en stad som upplevt en hel del krig. Dansken bombarderade staden flitigt med sina skeppskanoner så fort de fick chansen, och staden var djupt inblandad i Dacke-revolten.

Stadens prins kallas för Monarken, och är en mycket mystisk individ. Väldigt få invigda i staden har träffat hen, och de få som gjort det vill ofta inte prata om saken. Det flyter runt olika rykten om klan, kovenant och till och med dess kön, och flera källor påstår sig ha bevis.

Den man faktiskt stöter på istället är stadens Domina, Domina Septima, och Monarkens Agenter. Dominan sköter det mesta av det nattliga arbetet och påstår sig ha en nära kontakt med Monarken, de som kommer från andra domäner känner igen henne som stadens Seneskalk. Det är henne man presenterar sig för då man kommer till staden och det är hon som dömer i de mindre brotten som rör hela domänen

Stadens Härolder kallas Agenterna, och är nästan lika mystiska som Monarken själv.

Det finns de som har tvivlat på Monarkens effektivitet och auktoritet, men dessa försvinner antingen helt eller ändrar sin pipa väldigt snabbt utan att egentligen vilja berätta varför. De flesta som träffat Monarken är de som tidigare påstått att Monarken inte ens existerar.

Ingen av dessa ovan tillhör öppet någon av kovenanterna, men Dominan var tidigare Invictus. Under dessa ryktas det att det finns tre primogener, som rådger Monarken, men ni vet förmodligen inte vilka dessa är. Varje klan har inofficiellt även en Prisci, och kovenanterna har sina egna interna strukturer.

Monarken styr väldigt lite av Gravhamn på egen hand, istället har nästan hela staden delats upp i personliga regentdömmen till de mäktiga invigda som förtjänat dem. Däri styr dem med så hårda järnnävar som deras blod förmår dem.

Det är en stad där de starka äter de svaga.

Viktiga platser

Hammergården [P14]

Denna herrgård är döpt efter dess ägare, Waldemar Hammer. Förr var den ett viktigt monument med mycket omkringliggande mark men i moderna tider är den inte mer än ett stort hus. Det är ändå en bevarad och historiskt dekorerad vacker plats där man kan se hur livet var för de rika under tidigt nittonhundratal.

Kartralska rörelsen drev för inte så många år sedan, slutet på 2004, igenom en förändring av hur informationsflödet från stadens topp-skickt ska fungera. Istället för att Monarken bara gör viktiga tillkännagivanden på hemliga Elysium där man måste ha en särskild inbjudan för att ens komma in så ska det finnas en lokal dit alla invigda är välkomna, dit det kommer regelbundna kallelser, och att alla offentliga tillkännagivanden måste göras där.

Denna plats är Hammergården.

Hammergården är inte ett regelrätt Elysium, och riktigt vad som är ''offentliga tillkännagivanden'' är mycket oklart. De som får inbjudningar till de riktiga elysiumen bemödar sig sällan med att ta sig till Hammergården för att göra sina affärer.

Men för de utstötta, de som önskar göra affärer med stadens patrask (eller hålla dem under uppsyn) så är Hammergården platsen att vara. Det är här man slåss om resterna.

Broholmsfjorden [Q16]

Mångfald och Kulturkrock

Mångfald är Broholmfjordens mest definierade drag, både i dess invånare och uppbyggnad. En av de få platserna i Gravhamn där du kan se nya, fina hus bredvid gamla, antika byggnader, och människor som bor i de båda. Här finns även stadens arena. Området är indelat i flera mindre jaktmarker och områden. Bland dessa är Chinatown, Lilla Venedig och Lilla Persien.

Lilla Venedig [P15]

I sin kultur påminner området i första anblick om Venedig, med dess många små båtar och nära tillgång till vatten. Därav områdets inofficiella namn som Lilla Venedig. Områdets Regent bestämmer vem som får jaga här.

Lilla Persien [S15]

Områdets missvisande namn gavs inofficiellt på 50-talet på grund av dess höga antal av mellanöstiska invandrare. Idag är detta internationella kvarter en blomstrande bukett av mångfald och kulturkrock. Områdets Regent bestämmer vem som får jaga här, och det är väldigt begränsat.

Chinatown [R15]

Många av byggnaderna har ett kinesiskt utförande i sin arkitektur och så gott som alla affärer och företag har tydliga kopplingar till asien och namn på koreanska, vietnamesiska, japanska eller någon form av kinesiska. Med gott om asiatiska affärer och med en drös av asiatiska språk som talas är det här en trevlig bit av kulturkrock som också är ganska populärt besökt av kyn med smak av asien.

De omfamnade i Gravhamn har en lite annan koppling till Chinatown. Chinatown har länge varit en av de delarna av Gravhamns stad som varit undansatt som jaktmark åt de i staden med lägst status och kapital. Julia von Nassau är den omfamnade som för tillfället håller ordning och lag i chinatown och om du är på god fot med henne kanske du har rätt att jaga där.

Benaryd [L8]

Svenssonidyllen

Inget säger medelklass som Benaryd. Detta breda område huserar inte bara gott om villor och kyn, utan även invigda och dess fristäder. Det är ett bekvämt område att bo i. Benaryd har tillräckligt många fria jaktmarker att den gemene vampyren kan skrapa ihop nog för att överleva, om hen är skicklig nog.

Stenås [L14]

Studenternas stad

Stenås är mest känt för sina studenter, vilket inte är konstigt med tanke på områdets höga koncentration av skolor och universitet. Den föredetta medelklassidyllen har på senare tid blivit allt mer moderniserat och högljutt om nätterna. Stenås har tillräckligt många fria jaktmarker att den gemene vampyren kan skrapa ihop nog för att överleva, om hen är skicklig nog.

Norra Industrin[N6]

Spökstaden

Stadens norra industri är vid liv under dagen, då arbetare av alla dess slag tar sig hit för att knega fram sin månadslön. Om natten blir området närmare en ödelagd vildmark fylld med nedsläckta, tomma fabriksbyggnader och kontorslokaler, med få undantag. Ödeläggelsen gör det väldigt svårt att jaga här, men enligt rykten så ska dess regent kunna det.

Hamn-Industrin[Q8]

Bråkmakargatan, där skurkarna hänger.

Området täcker ringa 25% av stadens kust, men omsätter närmare 95% av hela stadens hamnverksamhet. Industriella maskiner och kranar blandar sig med stora lokaler och varuhus. Nätterna här är ofta fyllda med olaglig dragracing, slagsmål på svart-pubar, och andra skumraskaffärer Här får du inte jaga utan specifik tillåtelse från någon av dess många regenter.

Kisteholm [O8]

Betongjungeln, Gravhamns vilda västern.

Det är Kisteholms stora koncentration av billiga hyres- och bostadsrätter i form av höga betongbyggnader som gett området sitt smeknamn Betongdjungeln. Ett stort invånarantal och väldigt lite plats har lämnat Kisteholm öppet för kriminalitet, gängkrig och oro. De som bor här håller antingen ner blicken, eller så är hen ett riktigt badass. Här jagar invigda på egen risk. Dels på grund av människorna, men vampyrerna som hänger här är väldigt territoriella och ingen håller dem i schack. Kallas även Gravhamns Vilda Västern.

Hofversholm [N10]

Gravhamns vackra aristokrati.

Tidigare ägt av och döpt efter Hofversholms herrgård är detta område nu stadens rikaste kvarter. Detta rika och naturgröna område har några av stadens största, vackraste och dyraste hus, och även de vackraste parkerna. Hoversholm ses ofta som synonymt med aristokrati av Gravhamns invånare. Här får du inte jaga utan specifik tillåtelse från områdets regent, men lika bra är det. Områdets höga säkerhet gör jakt problematiskt.

Götemarren[L12]

Gräddhyllan

Med undantag från Hoversholm är Götemarren kanske det enda område där folk vågar sig ut om natten. Stadsdelens stora yta täcks mestadels av avskärmade tomter till stora hus, eller vackra parker och golfbanor. Här patrullerar ofta polis eller annan säkerhet, vilket gör det väldigt svårt att jaga. Området är uppdelat i flera små jaktmarker, och dess Regenter är väldigt selektiva med vilka som får jaga där.

Götemarrsgården [L10]

Monarkens personliga domän

Denna vackra ö huserar ett antal historiska byggnader, bland annat den imponerande Götemarrsherrgården. Tyvärr är inte området öppet för allmänheten, med undantag för några få turistguider som får föreläsa om herrgårdens historiska betydelse. Det här är Monarkens privata ö, där stadens hov håller sina viktigaste möten. Jakt är strikt förbjuden.

Misterhult-slummern [J13]

MC-gäng, volvo-raggare och husvagns-skräp

Denna stadsdel är resultatet av en försvinnande förort som växt ihop med en växande storstad. Härigenom går även riksväg E22, och området har därför reducerats till en plats för låginkomsttagare och motorcykelgäng att få tag på billiga bostäder.

Gamla stan [P13]

Stadens historiska storstadsdistrikt

Precis som kan tydas på namnet är Gamla Stan Gravhamns äldsta kvarter. Dess många vägar och kullerstensgator är ofta snirkliga och trånga. Detta dyra distrikt får alla jaga på, och är en populär jaktmark. Gamla Stan är därför ganska mager på byten på grund av all konkurrens, men marken är fri.

Gravhamn innerstad [S12]

Centrum, Downtown

Stadens kärna, Centrum, sover aldrig. Här finns alla de häftigaste klubbarna och de högsta husen i hela Gravhamn. Det är svindyrt att bo här, och att få tillåtelse att jaga ses som en ära. Om du mot förmodan skulle få jaga här kommer du inte gå hungrig.

Södra Industrin [P18]

Utsläpp 24/7, ett aktivt industriområde

Detta avlägsna industriområde spottar ut föroreningar från dess många fabriker. Här finns stadens reningsverk, elverk och andra industrier som kräver arbetare dygnet runt. Detta har gjort Södra industrin till en lovande men mager jaktmark. Områdets Regent bestämmer vem som får jaga här.

Gamla Kyrkogården [N13]

Europas äldsta kyrkogård

Stadens hjärta, den Kungliga Kyrkogården, är kanske Gravhamns historiskt mest viktiga område. Med över en kilometer i diameter är kyrkogården en av Europas största, och är fylld med mausoleum, parkmöblering, och kullar fyllda med hundratals gravstenar. Vissa delar är mer omhändertagna än andra. Kyrkogården agerar även som stadens största park. Du kan ju jaga här, men det finns mest gravar…

Gammelbro [C15]

En dyster förort med vacker fasad.

Denna växande förort ger blandade signaler. Välklippta gräsmattor, nymålade hus och bekväma utemöbler ger intrycket av ett område byggt på den svenska idyll-modellen. Trots detta känns Gammelbro lite som en spökstad, och dess invånare är dystra. Förorten skänker oförklarligt obehag till de som är känsliga för det övernaturliga. Här är det förbjudet att jaga, utan att anledning givits.

Naturreservatet [M21]

Den onda skogen

Naturskyddsområdet, som är ett vackert praktexemplar på svensk natur och skönhet, vårdas, ägs och tas hand om av den tillbakadragna familjen Jannok. Vildmarken runt Gravhamn är alltid farlig och fylld av hemligheter, men Naturreservatet är på en annan nivå. Många rykten cirkulerar om detta mystiska område.

Borgfyren [V5]

Utanför staden ligger det två öar. En med några små, spridda byggnader, och en mindre där det står en bastant tegel-fyr. Dess stabila men simpla arkitektur observeras säkrast på avstånd då öns klippiga skärgårdskust ofta slås av våldsamma vågor.

Mikaelsborg [E5]

En förort till Gravhamn som är Monarkens privata domän och där det är fullkomligt förbjudet att jaga för alla omfamnade. Det är inte ovanligt att omfamnade hjälper sina blodstjänare att bosätta sig här eftersom det minskar risken för dem att bli byten. Här ligger bland annat en gammal slottsruin, Mikaelsborgsruinen.


Innehåll Copyright © Masquerade Kalmar 2018. Alla Rättigheter reserverade

Vampire the Requiem © White Wolf Publishing - A Paradox Interactive AB company. All rights reserved.