Att skapa en karaktär

På den här sidan hittar du allt du behöver för att kunna skapa en godkänd karaktär till Gravhamn. Se även Regler för själva regelsystemet. Om du kör fast på något sätt, tveka inte att kontakta spelledningen på Discord Discord eller via vår mail: gravhamn@mklajv.se.

För dig som är van vid VtR sedan innan så kommer mycket kännas bekant, men vi har ändrat på en hel del saker. Framförallt meriter och discipliner har ändrats.

Vi har vissa insitament som kan vara bra att känna till när man skriver sin karaktär. Dessa ger en extra xp till karaktärsbladet och står längre ner här på sidan.

Bestäm det grundläggande

Steg ett är ett skapa dig en ungefärlig bild av din karaktär. Du kommer behöva veta

 • Karaktärens namn (Går att ändra i efterhand)
 • Karaktärens klan
 • Karaktärens kovenant
 • Eventull blodslinje, om du har en.

Detta ger dig tillgång till specifik info som rör just den klanen, kovenanten, och blodslinjen. Det kan vara användbart då du skapar resten av karaktären.

När du gjort det kan du påbörja registreringen av karaktären under Min Karaktär. Efter det kan du fortsätta med att fylla i resten av informationen vi vill ha.

Skriva en bakgrund

Din bakgrund är en beskrivning av din karaktär som spelledningen använder som underlag för att skapa intriger och för att se till att alla karaktärer på lajvet matchar vår vision. Bakgrunden ska vara på minst en halv A4, den ska inte vara skriven i punktform, och den ska innehålla alla av följande:

 • Vem omfamande karaktären (gjorde henom till vampyr) och när? Varför valde hen att omfamna din karaktär? Att inviga någon annan är en investering, så det finns alltid en baktanke.
 • Om din karaktär är med i en blodslinje; hur gick hen med i den?
 • Hur blev hen medlem i sitt kovenant? Om hen är obunden, varför?
 • Om din karaktär har några exceptionella talanger; hur lärde hen sig dem?

Om du vill fördjupa din bakgrund ytterligare så tveka inte. Här är några förslag på vad som kan vara bra att gå in i lite mer detalj på:

 • Vilka är karaktärens viktigaste relationer? Har hen några kvar från när du levde? Har hen hittat några nya sedan hen dog?
 • Beskriv karaktärens skapare i detalj.
 • Är din karaktär skyldig en annan karaktär något? Har hen någonsin hamnat i trubbel med lagen?
 • Har karaktären gjort några stora uppoffrignar sedan hen blev omfamnad?
 • Vad tycker din karaktär om att vara odöd?
 • Har din karaktär några särskilt starka åsikter om något?

Restriktioner

Vi tillåter karaktärer av alla de fem huvudklanerna, och alla de fem stora kovenanterna. Det finns vissa restriktioner på blodslinjer, som står under beskrivningen av varje klan.

Det finns restriktioner på hur gamla karaktärer vi tillåter. Det finns två varianter. Om du vill spela en ung karaktär måste du ha blivit invigd efter år 1900. Om du vill spela en karaktär som är äldre än så måste den ha blivit invigd efter år 1000, och dessutom ha kommit till Gravhamn via torpor, och varit i drömväktarnas vård, tillräckligt länge för att vara på samma fot som de yngre karaktärerna.

Alla spelarkaraktärer kan svenska flytande, och engelska dugligt.

Långsiktiga mål

För att vi i spelledningen ska ha lättare att skriva relevanta och vettiga intriger så vill vi att varje spelare skickar in sina långsiktiga. Vi vill ha både karaktärens mål och dina mål som spelare. Dessa behöver absolut inte vara samma. Du kanske vill du att din karaktär ska få en anledning att konvertera mellan kovenanter. Eller gå med i en blodslinje. Eller vill du kanske att hen ska få så många fiender att hen hamnar i en dödligt farlig situation.

Din karaktär vill nog snarare hitta en stadig källa till blod, makt, vänner, eller något annat som den tycker är viktigt.

Du behöver skriva minst en mening, men ju mer desto bättre. Du kan ändra detta efterhand.

Om du vill meddela spelledningen om några mer kortsiktiga mål så kan dessa skickas med inför varje lajvtillfälle.

Din fristad

Alla vampyrer har någonstans där de gömmer sig undan solen, och där de förmodligen spenderar en hel del tid. Minst en mening om vad det är för slags lokal och hur den ser ut. Välj gärna exakt vart den ligger med hjälp av kartan. Annars kommer vi välja en plats åt dig.

Hur din karaktär jagar

Att få tag i blod är svårt, och det är en central del av vad din karaktär gör varje natt. Därför vill vi ha en beskrivning av hur din karaktär jagar.

Går den på klubben och raggar hem sina byten? Letar den ensama hemlösa att slurpa i sig? Bryter den sig in hos folk medan dem sover?

Hur du väljer att gå tillväga, och hur bra din karaktär är (baserat på ditt karaktärsblad) avgör hur törstig din karaktär är när den kommer till lajvet. Det kan också komma att spela in i dina intriger och andra händelser som sker runt din karaktär.

Fylla i ett karaktärsblad

Utöver de här lite mer fluffiga punkterna behöver du också fylla i ett karaktärsblad. För mer information om exakt hur man går tillväga se Regelsystemet. Detta kan vara lite svårt om man aldrig gjort det innan; tveka inte att fråga om hjälp!

Här finns vårt karaktärsblad för utskrift.
Här finns ett interaktivt karaktärsblad som du kan ladda ner och fylla i direkt!

För tillfället börjar alla karaktärer med 15 xp, och beroende på hur du skriver din bakgrund kan du klocka in några till genom att träffa våra insitament, som följer nedan:

 • 5xp: Karaktären tillhör Lancea Sanctum
 • 3xp: Låt Spelledningen välja din karaktärs skapare (Detta ska göras innan bakgrunden skickas in!)
 • 2xp: Karaktären tillhör Blodsekens Cirkel
 • 2xp: Karaktären har en relation till en annan spelarkaraktär
 • 2xp: Karaktären söker aktivt makt över andra vampyrer
 • 2xp: Karaktären är äldre än 100 år (Samma krav som vanligt råder)
 • 2xp: Skicka in Karaktärsbild i Galleriet. (Kan göras i efterhand)

Dessa får du när spelledningen godkännt att du uppfyllt dem, inte vid skapande.

Efter att du har gjort allt detta så ska du registrera dig i vårt datorsystem. Det kommer du till via Min karaktär.

Tips

Din bakgrund är det viktigaste verktyget för att få en djup och rolig karaktär att spela. Här är ett gäng tips som vi i spelledningen tycker hjälper till att skriva en bra karaktär. Har du några egna tips? Skriv till oss!

 1. Skriv detaljerat, och få med vad din karaktär tycker och känner om saker som händer hen. Vad tycker hen om att vara vampyr? Saknar hen att vara människa? Hatar/älskar hen sin skapare?
 2. Inkludera detaljerade relationer till andra karaktärer i din bakgrund. Det bästa är om det är andra spelares karaktärer men även NPCs som din karaktär ser som viktiga, men som aldrig kommer komma in i spel, är en bra detalj för att få till en djup karaktär.
 3. Lägg ner lite tid på att beskriva din skapare. Spelledningen kommer försöka använda dessa för att ge er intriger, så mer info än “en ventrue vid namn Von Engel” är att föredra. Det behöver inte vara mer än ett par paragrafer. Det här är förmodligen en av de karaktärer som du har mest kontakt med.
 4. Försök skriva en karaktär som har lätt att anknyta till andra. Lajv handlar om att skriva en historia tillsammans och ensamvargar tenderar inte vara så roliga att spela.
 5. Lägg också ner tid på att förstå din karaktärs långsiktiga mål. Undvik att skriva en karaktär som inte har några mål, och spela på dem du har!

Innehåll Copyright © Masquerade Kalmar 2018. Alla Rättigheter reserverade

Vampire the Requiem © White Wolf Publishing - A Paradox Interactive AB company. All rights reserved.