Vad är lajv?

Följande text är hämtad från Sverok

Lajv, även känt som levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater där ingen deltagare är publik utan alla är med och spelar. Spelet pågår i en påhittad verklighet där alla spelare har en roll som skall gestaltas så trovärdigt som möjligt. Med hjälp av karaktärsdrag, rekvisita och kläder skapas en så trovärdig illusion som möjligt av den påhittade världen. Målet är inte att vinna utan att ha en givande och underhållande upplevelse tillsammans med sina medspelare.

Ett lajv kan utspela sig i en uppbyggd fantasiby med tusentals deltagare, men det kan också äga rum i en skog med några vänner. Bara fantasin sätter gränser. Det kan pågå i några timmar, över en helg eller till och med en hel vecka. Det kan handla om ett bröllop i en medeltida by, ett dramatiskt inbördeskrig bland alver och orcher, en allvarsam släktmiddag på en herrgård eller intrigerande vampyrer i dagens Stockholm.

Under lajvet talar och uppför sig spelarna i enlighet med de påhittade rollerna och deras värld. Om du var smedens dotter på väg att hämta vatten vid bäcken, vad skulle du göra om du såg ett troll i skogen? Om du var ett snällt och fridfullt troll, vad skulle du göra om du såg en av de där aggressiva människorna som så ofta försökt skada dig? Förutom en övergripande ram uppsatt av arrangörer så finns det ingen handling som är förutbestämd i detalj.

Lajvets historia skapar deltagarna tillsammans beroende på hur de väljer att agera. För att underlätta spelet finns det däremot vissa regler som spelarna måste ta hänsyn till. Det gäller främst sådant som inte kan gestaltas fullt ut, utan kräver ett stort mått fantasi och urskiljning, exempelvis strid och magi.


Innehåll Copyright © Masquerade Kalmar 2018. Alla Rättigheter reserverade

Vampire the Requiem © White Wolf Publishing - A Paradox Interactive AB company. All rights reserved.